Ledigheten

Om du som arbetsgivare har en anställd som ansöker om föräldraledighet måste du godkänna det, oavsett hur länge den anställde jobbat hos dig. En medarbetare som begär eller utnyttjar sin rätt till ledighet får inte missgynnas på grund av detta. Däremot finns det vissa förutsättningar som gör det möjligt för den som är gravid, nyligen fött barn eller ammar att bli omplacerad till annat arbete.

 

Föräldraledigheten ska anmälas två månader i förväg, och den anställde måste även meddela hur lång ledigheten är planerad att vara.

 

Det finns olika former av föräldraledighet. Olika regler gäller beroende på om det är fråga om hel- eller deltidsledighet respektive om föräldrapenning betalas ut.

Att tänka på:

  • Rätt till ledighet
  • Anmäl i tid
  • Olika regler för olika typer av ledighet
  • Hel- eller deltidsledig

Löneavdrag vid vård av barn

Vid ledighet för vård av barn i samband med barns födelse och adoption ska ett så kallat tjänstledighetsavdrag göras. I samband med föräldraledigheten kan den anställde ha rätt till föräldralön från arbetsgivaren eller föräldrapenningtillägg fån Fora.

Lön vid tillfällig vård av barn

Arbetstagaren har rätt att vara tjänstledig för tillfällig vård av barn i samma utsträckning som Försäkringskassan medger rätt till tillfällig föräldrapenning.

Logga in

För att ta del av detta material måste du vara inloggad.

Vi använder cookies för att du ska få en bra användarupplevelse. Läs mer om cookies här.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.