DELA
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

När ska en arbetsgivare förhandla med facket?

Vilken skyldighet arbetsgivaren har att förhandla framgår av kollektivavtalet eller lagen. I medbestämmandelagen finns regler om arbetsgivarens förhandlingsskyldighet. En arbetsgivare är alltid skyldig att förhandla med en facklig organisation om de påkallar det och om den fackliga organisationen har eller har haft en medlem som är anställd hos arbetsgivaren. Detta gäller oavsett om den fackliga organisationen har kollektivavtal med arbetsgivaren.

En arbetsgivare som är bunden av kollektivavtal är skyldig att på eget initiativ förhandla med kollektivavtalsbundet fack innan arbetsgivaren fattar beslut om en viktigare förhandling av verksamheten (exvis omorganisation, chefstillsättning) eller vid en viktigare förändring för en enskild arbetstagare (exempelvis omplacering till nytt arbetsställe). Det är arbetsgivare som påkallar förhandling i dessa fall.

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Vi använder cookies för att du ska få en bra användarupplevelse. Läs mer om cookies här.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa “Glömt ditt lösenord”-länken nedan.