• Nyheter
  • 41 procent av fastighetsföretagen ska växa
DELA
Pressmeddelande

41 procent av fastighetsföretagen ska växa

Coronapandemin har slungat oss alla in i en värld av nya situationer. De av oss som har jobben kvar har försökt att hitta en ny fungerande vardag med bland annat videomöten.
– Den digitala kompetensen på jobbet är ojämn uppger hälften av de svarande, men flera säger samtidigt att de är stolta över att de kunnat ställa om så fort, säger Mona Finnström som är vd på Fastigo.

Fastighetsbranschen har klarat krisen väl jämfört med andra branscher. Hela 41 procent svarar att de tror att antalet anställda kommer att öka de kommande tre åren. Bara 11 procent spår att antalet kommer att minska.

Digitaliseringsvågen har accelererat med pandemin, 52 procent, uppger att de behöver rekrytera inom området digitalisering. Men det är fortfarande yrken som fastighetstekniker, -skötare, -förvaltare och byggprojektledare som är knepiga att få fatt på. Flera uppger även att det är svårt att få tag i ekonomer.

–Antingen saknar de sökande till tjänsterna relevant utbildning eller relevant arbetslivserfarenhet, vilket tyvärr leder till att kompetenskraven sänks i 39 procent av fallen där det är svårt att hitta rätt person. Det tar även längre tid än önskat att rekrytera, säger Mona Finnström.

Ett av Fastigos fokusområden är kompetensförsörjningsfrågan, och där kommer Fastigo fortsatt att jobba för att marknadsföra fastighetsbranschen och att jobba fram avtal som ger fler ingångar till arbete.

–Fastighetsbranschen är växande och i behov av arbetskraft, samtidigt som arbetslösheten ökar. Inte minst bland ungdomar och utrikes födda samt inom servicenäringen. Därför är vi extra glada att vi i branschens ledande kollektivavtal tagit fram en lärlingsdel för ytterligare en ingång till branschen, säger Mona Finnström, vd för Fastigo.

För mer information, kontakta

Mona Finnström, vd Fastigo: 070-676 69 22 eller

Kicki Lilliedrake, kommunikationschef Fastigo: 070-676 69 47.

Om Fastigobarometern:
Fastigobarometern tar regelbundet reda på vad fastighetsbranschen tycker i aktuella frågor. 512 personer i ledande positioner i fastighetsbranschen fick enkäten, 247 besvarade den, vilket ger en svarsfrekvens på 48,2 procent.

Relaterade nyheter

Glada vinnare av Fastigopriset 2023. Från vänster Catharina Elw, Anna Willstedt och Tobias Hörnquist, Gummifabriken Värnamo, och Ulf Rohlén och Karin Nordmark från Örebrobostäder.
Nyheter, Pressmeddelande

Gummifabriken och Örebrobostäder vinner Fastigopriset 2023

Johan Mann
Avtal 2023, Nyheter, Pressmeddelande

Kollektivavtal mellan Fastigo och Kommunal tecknat

210827 Johan Fastigo_F3A3894 beskuren
Avtal 2023, Pressmeddelande

Fastighetsbranschens ledande kollektivavtal tecknat

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt
08-676 69 69svardirekt@fastigo.se

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.