När ska förläggningen av årets huvudsemester vara klar?

Kan arbetsgivare inte tillgodose arbetstagares önskemål om semesterförläggning, ska arbetsgivaren underrätta arbetstagare om detta senast två månader innan ledighetens början. Om arbetsgivaren i det fallet har förlagt huvudsemestern till juni månad, så behöver arbetstagaren underrättas senast den 1 april. Semesterförläggningen behöver därför vara klar den 31 mars om arbetsgivaren behöver flytta någon arbetstagares semester till […]

Vad händer om en arbetstagare blir sjuk på sin semester?

Semesterdagarna kan omvandlas till sjukfrånvaro om arbetstagaren utan dröjsmål anmäler detta till arbetsgivaren. (Det ska ske senast vid återkomsten från semestern.) Arbetsgivaren kan kräva att arbetstagaren styrker sjukfrånvaron med ett läkarintyg.

Hur länge kan semesterdagar sparas?

Enligt Fastigos kollektivavtal (F-, I-, S- och K-avtalet) kan semesterdagar sparas obegränsat i tid.  På övriga kollektivavtal (Bygg-, VVS & Kyl, Måleri, Installations- och Trädgårdsanläggningsavtalet) gäller semesterlagens regler som innebär att semester kan sparas i fem år och i undantagsfall i sex år.

En medarbetare vill ha semester när det är som mest att göra – måste jag gå med på det?

En arbetstagare kan inte ta ut semester på eget bevåg utan semestern måste alltid beviljas av arbetsgivaren. Enligt semesterlagens huvudregel har en arbetstagare rätt att få minst fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni till augusti. Det är arbetsgivaren som förlägger denna semester och utgångspunkten är arbetstagarnas önskemål. Om inte det går att tillmötesgå arbetstagarens […]

En medarbetare vill inte ta ut semester – är det ok?

Arbetsgivaren är skyldig att se till att arbetstagarna tar ut minst 20 betalda semesterdagar per år. Om en arbetstagare inte tar ut sin semester kan arbetsgivaren i värsta fall drabbas av skadestånd på grund av brott mot semesterlagen. Detta gäller även om arbetstagaren till en början var med på noterna men sen ändrade sig.