Fastigo träffar fyra förväntansfulla lärlingar som nyligen påbörjat en 15 månaders betald utbildning hos Stockholms Kooperativa Bostadsförening, SKB.
–Jag passar inte att sitta på ett kontor, säger Ludwig som är en av de peppade deltagarna i programmet.
Filip, Ludwig, Saga och Deniz arbetsleds av Erik Aahtila som fungerar som samordnare och guide i det nystartade SKB Academy. Här erbjuds unga en möjlighet att utbilda sig till fastighetsskötare i en miljö där teori varvas med praktiskt arbete. De fyra lärlingarna har lite olika bakgrunder. Två av dem har sommarjobbat på SKB, de två andra är helt utan tidigare erfarenhet från fastighetsbranschen. En har gått naturbruksgymnasium, en sam-sam, en VVS och en Hotell- och restaurang.
–Det är en salig blandning av kunskap, skrattar Erik Aahtila som även han gick sam-sam på gymnasiet och började som sommarjobbare på SKB 2015.
Fritt jobb
Gemensamt för samtliga är att de vill jobba praktiskt, och att de gillar att man i yrket har frihet under ansvar.
–Eftersom jag har sommarjobbat så vet jag ju hur det är, och det är verkligen friheten som har lockat mig, säger Filip.
–Det är mycket praktiskt, man får gå in direkt och testa och inte sitta i hörnet och titta på, säger Deniz.
”Inte titta runt”
Arbetsuppgifterna för lärlingarna som deltar i SKB Academy är de vanliga för en fastighetsskötare: trädgårdsskötsel, städning och löpande reparationer, samt skötsel av inre och yttre miljö och arbetet sker i olika kvarter. När man åker hem till någon så är det lite att tänka på.
–Det känns lite konstigt i början att gå in i någons hem, säger Deniz.
–Vi får ett ansvar och en tillit av hyresgästerna som vi ska vara väldigt rädda om, säger Erik Aahtila. Hur sa vi att vi skulle göra när vi går in i någons hem?
–Man ska gå in direkt och kolla felet och inte titta runt, säger Saga.
–Och ta av sig skorna och städa efter sig, lägger Deniz till.
Ett sätt att bidra
Genom SKB Academy kombineras arbete, teori och utbildning, och det nya projektet erbjuder på så sätt en väg för unga in i fastighetsskötaryrket.
– Idén om SKB föddes för över hundra år sedan, ur viljan att tillsammans skapa ett bättre boende. Nu skapar vi ytterligare möjligheter till att, på ett hållbart sätt, bidra till en fortsatt växande region. Precis då som nu ser vi ett behov av att rekrytera, och i detta fall behövs en större bredd i ålder på fastighetsskötare. Detta är vårt sätt att bidra för att ge unga personer en chans att lära sig yrket, säger Monika Gröning, chef förvaltare och boendeservice.
Resurs för förvaltningen
Lärlingarna kommer under tiden i SKB Academy få en lärlingslön och tillgång till övriga förmåner som anställda på SKB har tillgång till, som friskvård och möjlighet till föräldralön.
– Målet är att vi ska ge unga chans att utbilda sig till fastighetsskötare, samtidigt är de under utbildningen en resurs för hela förvaltningen, säger Monika Gröning.
–Absolut, gruppen ska kunna hoppa in i det dagliga arbetet och kunna schemaläggas i olika kvarter en kortare tid, när behov uppstår, säger Erik Aahtila.
Intervju och text: Kicki Lilliedrake, Fastigo