• Nyheter
  • Om bollhav, triangeldraman och världens roligaste bransch
DELA
Måndagsmötet

Om bollhav, triangeldraman och världens roligaste bransch

Kompetensförsörjning och karriärvägar i fastighetsbranschen är ständigt aktuella frågor. Fastigo får två berättelser i ämnet med Kristina Forslund, vd, och Dario Vazgec, bostadsförvaltare, båda på kommunala Eslövs Bostads AB, EBO. Under intervjuns gång kan man konstatera att bättre ambassadörer för fastighetsbranschen än Kristina och Dario är svårt att hitta, och att alla vägar på något sätt leder till EBO…

Dario Vazgec har alltid varit intresserad av arkitektur och fastigheter, och tänkte läsa till mäklare från början. Men som tur är blev det en annan väg. Nu har han jobbat på Eslövs Bostads AB i nästan 10 år efter sin utbildning till fastighetsförvaltare.
–Under tiden jag pluggade fick jag fick sommarjobb på EBO som yttre fastighetsförvaltare. I min utbildning ingick 24 veckors LIA-praktik så innan jag slutade för sommaren så passade jag på att fråga om jag kunde göra min praktik här, säger Dario Vazgec.

Dario Vazgec stortrivs i branschen. Foto: Hasse Dahlman

Känner till alla rutiner
Han gjorde båda praktikperioderna på EBO, som fastighetsskötare och bovärd, och när han väl var färdig med utbildningen så fick han jobb som inre fastighetsskötare. Där fick han en bra inblick i kedjan av felanmälningar, löpande underhåll och ronderingar. Efter det fick han möjlighet att börja jobba som kundvärd, där det även ingick att ha koll på uthyrning, lokalavtal och utförande av olika typer av besiktningar.
–Efter att ha jobbat som kundvärd i ungefär fem år så fick jag möjlighet att börja jobba som bostadsförvaltare, och det gör jag sedan årsskiftet. Så nu har jag hand om 2 000 bostäder, samt att jag är systemansvarig eftersom jag har varit här så länge och känner till alla rutiner, skrattar Dario Vazgec.

Många bollar i luften
Eftersom han har varit på EBO i snart tio år så gör han även en massa uppgifter som är svåra att sätta fingret på. En allkonstnär.
–Dario är ett jättebra exempel på intern kompetensförsörjning, hur han har utvecklats och fyllt upp en större och större kostym. Det är kul att vi som är ett sådant litet bolag ändå har kunnat erbjuda en kompetensresa på det här sättet. Vi har ju inte en sådan omsättning på personal att det öppnas dörrar till höger och vänster, säger Kristina Forslund.
Och uttrycket att ha många bollar i luften får en annan innebörd när man jobbar som bostadsförvaltare.

 

Började som städerska
–Att vara bostadsförvaltare är som att befinna sig i Ikeas bollhav, det bara flyger bollar från alla håll och kanter. Men det som utmärker en bra förvaltare är konsten att prioritera, vilka bollar man fångar, och det har Dario visat att han är väldigt bra på, säger Kristina Forslund.
Eslöv är en relativt liten ort, vilket gör en karriärresa lite mer utmanande. Kristina Forslund är å andra sidan född och uppvuxen i Stockholm, och hade ingen större lust att börja plugga efter gymnasiet.
–När jag flyttade hemifrån som 17-åring så var jag tvungen att ha ett jobb, och eftersom jag inte hade pluggat så fick jag jobb som städerska. 1986 började jag städa kontoret på Familjebostäder i Stockholm, som på den tiden hade 400 anställda, säger Kristina Forslund.

 

Pengar för jämställdhet
Hon tyckte själv att hon inte var så bra på att städa, antagligen för att hon inte tyckte att det var roligt, så hon gick till personalavdelningen och frågade om de inte hade något annat där hon kunde göra nytta.
–Så jag fick jobb som kontorsvaktmästare och delade ut post och kopierade papper, men efter något år så kände jag att jag kunde även det, säger Kristina.
Stockholm stad hade något som hette utbildningstjänster och speciella pengar som skulle främja jämställdhet inom fastighetsbolagen. Kristina lyckades knipa en plats och fick en utbildningstjänst som fastighetsreparatör. Det fanns inga kvinnliga sådana inom Stockholms fastighetsbolag vid den tiden.

 

-Mitt mål är att aldrig säga nej, säger Kristina Forslund. Foto: Hasse Dahlman

Engagerad i facket
–Man varvade utbildning med att praktisera med de som redan kunde jobbet. En veckas utbildning i VVS och en månad med rörgruppen och så vidare, så efter ett år hade man varit runt på alla disciplinerna. Så jobbade jag med det i några år och hade mitt eget område på Södra station när det var nybyggt, säger Kristina Forslund.
Kristina engagerade sig fackligt och tyckte att det var viktigt och roligt, och började läsa lite kvällskurser i personaladministration på universitetet för att fördjupa sig. I sin roll som facklig representant så hamnade hon i många andra sammanhang än det dagliga arbetet som fastighetsreparatör, och insåg att branschen vimlade av intressanta jobb.

 

 

Exjobb om rekrytering
–Men det fanns ju ett glastak när man inte hade akademiska poäng. Man kom inte längre än husvärd och bovärd, sedan tog det stopp. Så 1999 påbörjade jag en treårig utbildning på Malmö högskola som hette fastighetsföretagande, och då blev man förvaltare utan att läsa till ingenjör. Faktum är att jag sommarjobbade på Eslövs bostads AB sommaren 2000, skrattar Kristina Forslund.
Kristinas examensjobb handlade om rekryteringsbehov av blåställspersonal, och hon fick stipendium från FFU, nuvarande FU, Fastighetsbranschens utbildningsnämnd för detta.
–Det här var redan 2002, och vi kom fram till att det handlar om ett marknadsföringsproblem; fastighetsbranschen är en alldeles för anonym arbetsgivare. Vilket är märkligt eftersom det är en fantastiskt rolig bransch, säger Kristina Forslund.

 

Vd i 12 år
Efter utbildningen fick hon jobb som chef för förvaltningen på HSB, därefter som fastighetschef i Kristianstad och sedan som vd i Höör. Med nuvarande tjänst så innebär det sammanlagt 12 år som vd, 20 år som chef och totalt 36 år i branschen.
–Det som gör att jag älskar och är kvar i den här branschen efter alla år är det här triangeldramat: balansen mellan teknik, ekonomi och människa. Om något tar överhand så fungerar ingenting, säger Kristina Forslund.
–Ja, några kollegor och jag pratade om det senast i morse här på jobbet, om vilken ångest jag hade på söndagskvällarna när jag skulle till ett jobb på en fabrik på måndagen. Så har jag inte känt en enda gång sedan jag började i fastighetsbranschen, mycket på grund av variationen. Hade jag fått göra om min resa så hade jag gått precis den här vägen, säger Dario Vazgec.
Kristina Forslund är då och då ute och möter ungdomar på yrkesutbildningar, och hon är verkligen en sann ambassadör för fastighetsbranschen.
–Ofta är det så att man antingen väljer man teknik, ekonomi eller människor som yrkesval, men här får man faktiskt allt. Det brukar jag säga till ungdomar som frågar om branschen, säger Kristina Forslund
Det är några års åldersskillnad dem emellan, men varken Dario eller Kristina har tankar på att lämna branschen någonsin.

 

Aldrig säga nej
–Om 10 år hoppas jag att man går in i statlig tjänst, frisk och kry. Men fram till dess så hoppas jag kunna utvecklas här på EBO. Kanske hinna med ett till jobb, men jag vet inte vad. Man vet aldrig vilka dörrar som öppnas, och jag har som mål att aldrig säga nej, sägen Kristina Forslund.
–Jag är definitivt kvar i fastighetsbranschen om 10 år. De här 10 åren som jag varit här på EBO har gått väldigt fort, så som jag ser det idag ser jag ingen anledning till att jag ska lämna det här stället, skrattar Dario Vazgec. Förhoppningsvis jobbar jag som chef för någon mindre avdelning. Delvis för att dela med mig av allt jag lärt mig under åren till sådana som är nya, att se dem utvecklas gör mig väldigt glad. Men även för min egen personliga utvecklings skull, att lära mig mer om mig själv.

 

Hjälpa till att öppna dörrar
–Man måste också våga fråga. Det finns så många människor som vill hjälpa en, men om de inte vet om att man vill bli hjälpt. Jag har haft många chefer som öppnat dörrar på vägen, även om man sedan måste ta sig igenom dem själv. Bra chefer är viktigt, ett ledarskap som öppnar dörrar åt folk. Sådana här talanger som Dario till exempel, att man vågar satsa och öppna dörrar för honom, säger Kristina Forslund.

Intervjun gjord av Kicki Lilliedrake

Fakta om Eslövs Bostads AB
  • Eslövs Bostads AB är ett allmännyttigt bostadsbolag.
  • De äger och tar hand om cirka 2 200 hyresbostäder i kommunens samtliga tätorter.
  • De ansvarar utöver detta för flera av kommunens specialbostäder, så som äldreboenden, gruppbostäder, kommersiella lokaler och skolor.
  • Eslövs Bostads AB har 37 helårsanställda samt säsongsanställda.
Fakta om Eslövs Bostads AB
  • Eslövs Bostads AB är ett allmännyttigt bostadsbolag.
  • De äger och tar hand om cirka 2 200 hyresbostäder i kommunens samtliga tätorter.
  • De ansvarar utöver detta för flera av kommunens specialbostäder, så som äldreboenden, gruppbostäder, kommersiella lokaler och skolor.
  • Eslövs Bostads AB har 37 helårsanställda samt säsongsanställda.

Relaterade nyheter

Residential Roadway Brick Cleaning Using High Pressured Water.
Nyheter

Vad är AMI-anställning?

Johan Mann, Kicki Lilliedrake och Nils Bergh hälsade välkomna.
Nyheter

AI och HR på längden och tvären

Nyheter

Nytt: Casebaserad utbildning om anställning

Min sida

Här har vi samlat dina kollektivavtal, snabblänkar och kontaktuppgifter till din personliga rådgivare

Kollektivavtal
Din rådgivare

För snabbare hjälp kontakta SvarDirekt
08-676 69 69svardirekt@fastigo.se

Medlem

Här loggar du som medlem in för att komma åt all låst information på webbplatsen

Fastigo-portalen

Här loggar du in som ska lämna företagsuppgifter, statistik eller hantera ert företags användare.

Bli medlem

Har du inget konto? Som medlem omfattas du av Fastigos heltäckande och branschanpassade kollektivavtal.

Logga in

För att komma åt denna information behöver ditt företag vara medlem i Fastigo.Om du redan är inloggad och ändå inte kommer åt ett visst material är det för att du saknar behörighet till den sidan eller filen.

Du loggar in med din e-postadress och lösenord.

Om du inte loggat in tidigare behöver du skapa ett lösenord genom att följa ”Glömt ditt lösenord”-länken nedan.